Australian Red Cross Blood Service

Location

290 Wellington Street, Perth

Value

$3.6 million (incl. GST)

Architect

Buchan Group

PROJECT SNAPSHOT

Lotterywest’s centennial gift to the Red Cross gave them the vital funding they needed to proceed with the construction of the 600m² Level 3 extension to their existing facility. The extension, which was required to integrate perfectly with the existing building, comprises offices, staff administration facilities and ‘clean’ rooms for cord blood to be taken and cryogenically frozen for use in the future.

We won the project via a competitive tender process.

OVERCOMING CHALLENGES

  • The high- level medical use of the building required extremely strict hygiene control. We had to design the ceiling space with the finest of detail so that contaminant particles wouldn’t get into the air-conditioning and spread. The ceiling acted as an air plume, so we needed a raft of controls around this.
  • This was a very constrained site bounded by Wellington Street at the front, a Youth Hostel to the west, the PTA rail lines to the rear and a major Western Power substation to the east. We employed traffic control as and when required to coordinate deliveries to site. We also worked closely with the City of Perth to direct lane closures when necessary and liaised with the PTA in regards to large crane and material movements on the project.
  • We were operating right above people working in the existing building, requiring us to coordinate all noise, vibration, and dust so that it didn’t disrupt their duties.

HIGHLIGHTS

A curved glass facade to the south, east and west elevations with feature stone to the northern elevations: Constructed over seven floors, the building has been designed to draw in natural light, connect with outdoor areas and engage with the surrounding Treasury Precinct. The external façade required a high degree of planning and coordination to accommodate the design intent.
The roof structure of Church House was also curved to match the glass facades. Structural steel was designed using a segmented RHS steel section cut and welded at multiple locations to allow for the geometric requirements of the roof design. These were fabricated off site using highly advanced CAD shop drawing designs.
The entrance lobby consists of an entry atrium ceiling of level/class 5 quality polished plaster with recycled Ironbark feature veneer screening.

FEATURES OF DEVELOPMENT

The development features a new liquid nitrogen storage and delivery system. The tank sits outside the building and was plumbed into the new extension.

Our team selected a lightweight concrete structure with structural steel roof because of the applied loads to existing footings.

To realise the potential of every person and every project.

This is our pact to you.

Contact us now