The Camfield

Location

Camfield Drive, Burswood, WA

Value

$13.5 million

Architect

Oldfield Knott Architects (OKA)

Project snapshot

Located next to Optus Stadium on a 7,500m2 site, The Camfield was constructed on a former industrial waste dump and sewerage farm. Headlining the development was the construction of a stunning new tavern and microbrewery, comprising of four lounges, two bars and a café, associated commercial kitchens and food preparation areas, cold and dry storage and toilet facilities.

We won the project through a competitive tender process.

Overcoming challenges

  • The site was surrounded by the Optus Stadium site, live and run by Multiplex. This required hourly coordination with Stadium site staff and weekly interface meetings for the Stadium Precinct.
  • The origin and destination of all material moved on site had to be tracked due to contaminated soil.
  • The site’s history as a sewerage farm meant that methane gas could leak from the ground. To control the gas, a value engineered membrane was applied to the concrete slab blinding (in between the ground and the reinforced slab).
  • The client supplied a high volume of items and finishes, including specialised lighting from Europe. We collaborated with consultants to ensure the building structure met installation requirements and managed the installation methods for changing specifications.

Highlights

  • Tiled finish to the Building C bar area: 350mm2 tiles had to be cut to different widths (100, 150 & 200mm) and arranged into a ‘random’ pattern. We developed a template to run alongside the bar and assisted in placement of the tiles.
  • External façades of the buildings consist mainly of limestone block work walls. The limestone blocks on Building C had to be placed to match the existing block work patterns. A stone mason cut down the original limestone blocks to match the pattern of the existing building.
  • The existing roof structure consisted of shingle roof tiles. PACT had to re-use tiles from other works demolished and source additional tiles from a salvage yard to extend the roof structure and replace lost tiles.

Features of development

Complementing the indoor facilities are new external courtyards and outdoor entertaining areas boasting a dedicated entertainment screen and outdoor bar for sports fanatics.

The existing function centre was extended into a new function and reception facility. Meanwhile, the existing toilet blocks and change room received a much-needed makeover and the existing golf cart store was converted into new dry storage areas, cool rooms and back-of-house facilities.

To realise the potential of every person and every project.

This is our pact to you.

Contact us now